adurolabs.se – Om kända konstnärer, konst och grafisk design

Tips för att matcha väggfärgen med konsten

Med rätt väggfärg kan du lyfta fram ett enskilt konstverk eller hålla ihop flera verk. Konst kan vara lite klurigt. Det är inte bara att köpa en tavla och hänga upp den. Väggfärgen ska harmonisera med konsten men även med resten av inredningen. Allt ska tillsammans bilda en bra helhet. Men det finns bra tips på hur du på bästa sätt ska matcha ihop kulören på väggen med dina konstverk.

Köp konst som du älskar

Om du ska köpa konst ska du följa ditt hjärta och välja konst som faktiskt betyder något för dig. Konsten ska leva länge. Inredningen och väggfärgen kan du byta men konsten är vad den är. Du kan göra massor med inredningen kring den konst som du äger.

Olika sätt att matcha väggfärg och konst

Ett bra sätt är att välja en färg i konstverket och sedan måla väggen i samma nyans. Det kommer att förstora och framhäva konsten på ett bra sätt. Du ger på detta sätt även konstverket en hedersplats. Ett annat sätt är att låta väggfärgen stå i kontrast till de färger som dominerar konstverket. Exempelvis är rött och grönt konstaterande färger. En grön väggfärg får helt enkelt röd konst att poppa.

Förstärk konsten med färgfält

Om du önskar förstora en tavla som sitter på väggen kan du plocka en kulör från konstverket och måla ett fält utanför ramen i den färgen. Det blir som en extra ram, vilket förstärker tavlan och ger den en mer framträdande plats. Fältet du målar på väggen behöver inte alls följa ramen utan du kan göra en asymmetrisk inramning. Om du äger flera konstverk kan du samla dem tillsammans likt en tavelvägg och måla ett fält bakom. Välj en färg som återfinns i alla verken.

Ljus väggfärg är lättare att matcha med konst

När du har konst ska inte väggfärgen spela huvudrollen utan det ska faktiskt konstverket göra. Att ha en dämpad väggfärg gör det lättare att låta konsten stå i centrum. Om du har en tavelvägg med konst kan du exempelvis ha svarta väggar bakom tavlor som är svartvita, det ger konsten ett helt annat djup. Om du väljer en neutral färg som går åt det ljusa håller är det lättare att matcha konst med väggen. Tänk på att hänga konsten på ett bra sätt när du har bestämt väggfärg, konstverk och inredning, placeringen har betydelse för hur slutresultatet blir.