adurolabs.se – Om kända konstnärer, konst och grafisk design

Skapa rätt ljus för din konst

Har du en nystartad verksamhet som rör grafisk design eller konst? Idag är ett av de största problemen att hitta fungerande lokaler med tanke på att både priser för att köpa något och hyror är väldigt dyra. Du kan behöva samla allt som rör ditt arbete på relativt få kvadratmeter. Hur inreder du då på ett smart sätt så att din lokal fungerar för olika slags jobb och samtidigt blir en plats där du kan visa upp din konst vid behov?

Välj en smart och modern stil

En av de viktigaste sakerna både när du ska skapa och när du ska visa upp din konst är belysningen. Med fel belysning kommer du ha svårt att åstadkomma det du vill, och dina verk kommer förmodligen inte till sin rätt. Med industribelysning får du en väl fungerande belysning som fungerar perfekt till en modern och urban inredningsstil. En industribelysning kan anpassas så att du både har skarpare lampor som kan lysa upp hela lokalen och mindre lampor som sätter extra ljus på vissa punkter. Kanske kan det då vara ett varmare ljus till exempel vid din arbetsplats. Det är även ett smart val just för att industridesign passar in väl i dagens inredningstrender.

Hur ska du inreda?

När du har få kvadratmeter till ditt förfogande är det funktionen som blir det viktigaste. När det gäller belysning kan du tänka ungefär på samma sätt som när du inreder hemma – att det ska finnas olika ljuskällor och gå att skifta mellan att ha det ljusare och att ha ett mjukare ljus som kan skapa en lugnare stämning. Du behöver också välja möbler med omsorg. Fördelen med att utgå från industribelysning är att den är lätt att kombinera med funktionella möbler. Ett nästan givet val är möbler i en sliten industristil, som andas av verkstadsnostalgi och hållbarhet. Du kan hitta en hel del på auktioner eller loppisar och på det sättet få ihop en inredning som hålls samman och passar till industribelysning, utan att det blir alltför dyrt.

Olika rum i rummet

Ett sätt du kan tänka på är att du kan skapa olika rum i din lokal, även om det kanske snarare blir olika vrår eller hörn när ytan är begränsad. Kanske vill du ha en arbetsbänk framme vid fönstret, där du kan sitta när du arbetar med papper och penslar, och ett mysigt hörn där det passar att sitta med datorn. Där kan du göra det lite mer ombonat med växter och textiler, för att få en annan känsla än vid fönstret. Det kan även vara möjligt att ha en soffa eller annan möbel som är gjord för att kunna slappna av. Det kan passa både för dina vanliga arbetsdagar och om du får en kund på besök. Att kunna slå sig ner med en kopp kaffe medan du visar upp ditt arbete skapar en närhet och värme som gör din konst eller din grafiska design mer tilltalande än om du bjöd in kunderna till ett kalt konferensrum.