adurolabs.se – Om kända konstnärer, konst och grafisk design

Kort om konstutställningar

Vissa som tänker på ordet ”konstutställning” föreställer sig endast tråkiga landskapsbilder eller bleka akvarellmålningar. Men idag finns det en hel del mer att undersöka när det kommer till en konstutställning. Tavlor är endast en liten del av allt som erbjuds. Det finns statyer, fantastiska lerfigurer, gamla antika vaser och mycket mer som kan anses vara konst.

Hur fungerar det med konstutställningar?

Syftet med konstutställningar är att ge konstnärer en chans att visa sina verk. Oftast sker dessa på museer, i gallerier eller speciella konsthallar/utställningshallar. Dock är det vanligtvis upp till konstnärerna själva att välja vad som känns rätt för dem.

När utställningen öppnas hålls det först en viss öppningsceremoni för ett antal utvalda personer, till exempel konstnärens familj, vänner och ibland även andra konstnärer och personer som är viktiga inom industrin. Självklart ska även konstnären själv vara med på ceremonin.

Efter öppningen kommer utställningen sedan öppnas för resten av allmänheten. Konstnären kan då själv bestämma ifall de ska vara delaktiga eller inte. Vissa vill gärna vara där för att svara på frågor och få veta vad folket tycker och tänker om alla verken.

Innan en utställning kan hållas brukar det även bestämmas ifall några verk ska vara till salu eller inte.