adurolabs.se – Om kända konstnärer, konst och grafisk design

Jobba som grafisk formgivare

En grafisk formgivare eller designer jobbar ofta med hur en förpackning, en trycksak eller hur en viss grafik ska se ut i digitala medier. Som grafisk formgivare är det ditt jobb att kommunicera olika visuella budskap samt ge digitala kanaler och produkter en viss form. Detta görs genom att välja bilder, färg och typografi.

Grafisk design handlar dock inte endast av formgivning med bilder och bokstäver. Det handlar även om olika symboler som alla personer ska förstå, oavsett vilket språk de talar.

Personer som jobbar med grafisk formgivning kan i vissa fall få uppgiften att utforma den grafiska profilen för ett företag, alltså en logotyp som sedan representerar varumärket. Syftet med det hela är att visa en enhetlig identitet som går igenom i alla sammanhang för produkterna och företaget själv.

Det viktigaste redskapet som behövs för att jobba med grafisk formgivning är en dator. De separata verktygen som behövs är sedan olika textbehandlingprogram, bildbehandlingprogram och designprogram. En annan viktig del i yrket är att kunna komma på olika idéer och sedan övertyga kunderna om varför just dina idéer är de bästa. Samtidigt måste du ha kundens önskemål i åtanke.

Utbildningen

Trots att du kan klara dig utan utbildning kan det vara bra att du studerar vissa ämnen. Du behöver nämligen kunskaper i upphovsrättslagstiftningen. Sedan behöver du en del kunskap om försäljning och ekonomi.

Det finns även speciella utbildningar som fokuserar på just grafisk design.

Du kan börja studera redan på gymnasiet, men är du äldre finns det fristående skolor, högskola och yrkeshögskolor som kan erbjuda utbildningar du behöver för att bli en grafisk formgivare.