adurolabs.se – Om kända konstnärer, konst och grafisk design

Akvarellfärgen

Akvarell är en typ av transparent målarmetod. Det vita papperet som används räknas som en egen färg. Färgen som används är tillverkad av ett bindemedel som är vattenlösligt samt pigment som är fint rivet. Dock är det viktigt att känna till skillnaden på färgerna som används i skolan med de färger konstnärer använder. Det som konstnärerna använder har ofta en mycket högre kvalitet vilket är avgörande för slutresultatet.

De som använder sig av akvarell i sitt yrke kallas akvarellist. De använder sig oftast av Newtons eller Winsor-färgerna vilket går att köpa, både stora och små, samt i tuber eller koppar. Vissa pigment av dessa märken är rätt dyra, men du garanteras den högsta kvaliteten färg som finns. Papperets kvalitet är också väldigt viktigt. Använd främst ”riktigt” akvarellpapper även om du är nybörjare. De billiga alternativen kommer inte ge dig lika bra resultat. Akvarellpapper finns att köpa både på en rulle vilket gör att du kan riva av så stort du vill eller som styckvis.

Penslarna du bör använda är inte lika viktigt som färgen och papperet. Vissa väljer de allra dyraste alternativen, vilka har bäst kvalitet, men det kan fungera lika bra med lite billigare modeller. Så länge penslarna inte tappar strån.