adurolabs.se – Om kända konstnärer, konst och grafisk design

Albrecht Dürer

Albrecht Dürer föddes i Tyskland år 1471. Han var son till Barbara Holper och Ajtösi-Dürer som flyttade till Nürnberg på 1450-talet från Ungern. Albrecht var det andra barnet i en skara på hela arton barn. Dock gick många av dessa bort som små, eller som ungdomar.

Albrecht visade redan vid ung ålder att han var en väldigt duktig tecknare. Han ritade ett fantastiskt självporträtt när han var 13 år gammal. Trots att han var som mest intresserad av att teckna gick han samtidigt i lära som guldsmed hos sin pappa.

Den grafiska tekniken

När Albrecht var femton år började han i lära hos Michael Wolgemut, en tysk grafiker och målare som hade en verkstad. Under lärlingstiden lärde han sig bland annat träsnitt, en grafisk teknik som främst användes när man illustrerade böcker på den tiden. Tekniken gick ut på att man skulle rita på den plana sidan av träblock, sedan skar man bort alla delar som skulle vara ofärgade. De kvarstående delarna kunde sedan färgas och användas för att trycka ut motiv.

Gesällvandringen

Mellan åren 1490 till 1494 begav sig Albrecht ut på en gesällvandring som bland annat tog honom till Colmar, Frankrike samt Basel, Schweiz. Han arbetade med träsnitt och gravyr under 1490-talet, arbetena blev väldigt uppskattade och hans försäljning ökade.

Under sin tid målade han dessutom flera porträtt och altarverk. Han fick år 1512 en pension av Maximilian, den dåvarande tysk-romerska kejsaren, och uppdrag av honom.

Trots att Albrecht var framgångsrik som målare föredrog han de mer lukrativa gravyrarbetena samt träsnittet som användes till boktryckarkonsten. Det gav honom även möjligheten att teckna vilket var vad som gav honom den största graden av frihet på ett konstnärligt sätt.