adurolabs.se – Om kända konstnärer, konst och grafisk design

Claude Monet

Den 14:e november år 1840 föddes Claude Monet i Paris, Frankrike. Han var son till Claude Adolpe, en specerihandlare, och Louise Justine Aubrée.

Familjen flyttade till Normandie i norra Frankrike när Claude var fem år gammal. Det var sedan där han växte upp. Claudes pappa ville att han skulle arbeta i speceributiken som familjen ägde, men Claude själv ville fokusera på målningen. Det ledde till att föräldrarna vägrade försörja honom i karriären som konstnär. De försökte istället få honom att ge upp målandet genom att erbjuda att de skulle köpa ut Claude från militärtjänstgöringen ifall han gav upp sin dröm om att bli konstnär. Claude vägrade dock och redan som sextonåring hade han fått sig ett namn i hemstaden som en karikatyrtecknare.

Militärtjänsten

Claude Monet mötte Eugéne Boudin, en konstnär, på stränderna i Normandie. Boudin lärde Monet målartekniken för landskap. När Claude var nitton, vilket var år 1859, bestämde han sig för att åka till Paris. Han besökte där flera konstutställningar. Ett år senare var det dags för militärtjänstgöringen och han begav sig till Algeriet. Claude var kvar i militären till 1862 då han blev allvarligt sjuk. Det ledde till att hans pappa köpte ut honom från de sista åren. Claude återvände till Normandie tillfälligt men reste tillbaka till Paris snart därefter, där han sedan började studera målarkonsten.

Claude blev bekant med flera av de banbrytande konstnärerna inom den unge konstgenerationen, bland annat Édouard Manet, Pierre Auguste Renoir, Camille Pissarro samt Alfred Sisley. De blev alla förebilder för Claudes egna konst.

Claude började kämpa med sin ekonomi på slutet av 1860-talet vilket ledde till att vännen Frederic Bazille köpte en tavla av honom på avbetalning. Avbetalningen var på fyra år och anledningen till avbetalningen var för att försöka ge Claude en regelbunden inkomst. Tyvärr räckte det inte riktigt.

Impressionism

Claude Monet flyttade och bodde i London mellan ren 1870 till 1871. Där blev han inspirerad av naturbilderna från de engelska landskapsmålarna. År 1872 målade han Le Havre, hemstaden i Normandie, och bestämde sig för att kalla tavlan är Impression. Detta var målningen som lade grunden för ”impressionism”-stilen. Den visades på flera utställningar och var början på det mer moderna måleriet.

En sak som gjort Monets tavlor mer unika är att färgerna oftast var mycket viktigare än själva motivet. Naturen blev en av Claude Monets största idégivare, men han skildrade även vardagslivet, med bilder från bland annat torg, gator, hamnar och järnvägsstationer. Han målade även hela sviter. Det var samma motiv i olika ljus, på olika tider och olika årstider. Dessa bildserier hade syftet att visa hur ett motiv förändrades under olika ljusförhållanden.

Han blev mer och mer uppskattad efter sina natur- och vardagslivsmålningar. Det ledde till att han från 1880-talet blev en hedrad och förmögen konstnär.